Żywność modyfikowana i pestycydy

Alicja
ranking.aktualne-mapy.com.pl

Jednym z największych wrogów natury są pestycydy. Mimo ich użyteczności w rolnictwie wielu hodowców stara się regularnie ograniczać ilość stosowanych pestycydów. Ma to związek z rosnącą świadomością ekologiczną, coraz większym naciskiem opinii publicznej na metody produkowania żywności, a także regulacjami unijnymi – jeśli mowa o naszym regionie. Hodowcy roślinności modyfikowanej genetycznie niejednokrotnie chwalą się także zmniejszeniem ilości stosowanych pestycydów. Czy jednak faktycznie mają do tego prawo?

Pestycydy zawarte są w środkach służących ochronie roślin. Dzięki nim uprawy są wolne od wielu chorób i pasożytów. Niszczone są także chwasty. Podobny efekt można jednak uzyskać dzięki modyfikacji genetycznej. Przykładowo, do kukurydzy możemy wszczepić gen, który spowoduje większą produkcję białka wspomagające układ odpornościowy rośliny. Dzięki temu uprawa sama będzie bronić się przed nieprzyjaznymi czynnikami. Większa odporność roślin pozwala natomiast na ograniczenie ilości stosowanych środków ochrony roślin.

Z tej perspektywy śmiało można stwierdzić, że uprawy zawierające sztucznie przeszczepione geny są korzystniejsze dla środowiska i dla zdrowia konsumentów od roślinności niemodyfikowanej. Kwestia ta jednak nie jest tak jednoznaczna. Modyfikacja genetyczna upraw może sprawić, że odporności nabiorą również rosnące wokół chwasty. Aby pozbyć się odporniejszych chwastów trzeba natomiast zużyć większej ilości środków chemicznych zawierających pestycydy. W zależności od skali tego zjawiska ilość użytych pestycydów może zmaleć tylko znacząco lub nawet wzrosnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Next Post

Miasta i natura

Środowisko naturalne wciąż jest i jeszcze długo będzie miało znaczny pozytywny wpływ na ludzki organizm. Okres, w którym żyjemy w dużych miastach jest jedynie chwilą w porównaniu z milionami lat, które nasi przodkowie spędzili w dżunglach i jaskiniach. Fakt ten ma wiele konsekwencji w postaci silnego wpływu środowiska naturalnego na […]